• Από Μακριά

    Ο Μάνος και η Ευδοκία ήρθαν στα Κύθηρα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Το ζευγάρι εγκατέλειψε την Αθήνα για διαφορετικούς λόγους. Το νησί τούς κέρδισε αμέσως. Έγιναν κομμάτι του μικρόκοσμου αυτού του μαγευτικού μέρους που βρίσκεται εκεί που το Αιγαίο συναντά το Ιόνιο. Τα Κύθηρα είναι ένα πολύ ζωντανό, αν και απομονωμένο, μικρό νησί, με νεόδμητο νοσοκομείο, αεροδρόμιο, όμορφες παραλίες και αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και ενεργούς συλλόγους πεζοπορίας και paintball.

    Η Ευδοκία εργάζεται ως δασκάλα και ο Μάνος ως πολιτικός μηχανικός. Και οι δύο δέχονται τη ζωή όπως αυτή έρχεται και δεν φοβούνται να δοκιμάζουν καινούργια πράγματα. Η Ευδοκία και ο Μάνος ακολούθησαν τη, διαρκώς, αυξανόμενη, τάση νέων ανθρώπων που αμφισβητούν τις αξίες της καταναλωτικής κοινωνίας και αναζητούν έναν πιο απλό και ουσιαστικό τρόπο ζωής.

  • Ερείπια

    Λίγοι πολιτισμοί έχουν γίνει αντικείμενο παγκόσμιου θαυμασμού όσο αυτοί που άνθησαν στην Αρχαία Ελλάδα. Η γενέτειρα της δημοκρατίας φιλοξενεί, επίσης, μερικά από τα πιο θαυμαστά έργα Τέχνης στον κόσμο, κάτι που την καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτη απέναντι σε αρχαιοκάπηλους. Διάφορα αντικείμενα της αρχαίας ελληνικής τέχνης έχουν αποκτηθεί παράνομα και έχουν καταλήξει στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των Metropolitan και JP Getty.

    Το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων είναι η τρίτη πιο κερδοφόρα παράνομη αγορά στον κόσμο, μετά το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων. Χρηματοδοτεί, επίσης, άλλες αμφιλεγόμενες δραστηριότητες. Το μαύρο εμπόριο περιλαμβάνει από τοπικές συμμορίες ληστών, μεγαλύτερες ομάδες αρχαιοκάπηλων και διεθνή δίκτυα, μέχρι και έμπορους και οίκους πλειστηριασμών στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Μέση Ανατολή και την Ασία.

    Με τη βοήθεια του ερευνητή δημοσιογράφου Νικόλα Ζηργάνου θα ρίξουμε φως στον τρόπο λειτουργίας αυτών των δικτύων και θα δούμε πώς η έρευνά του, μαζί με αυτή άλλων, καθώς και οι αλλαγές στη νομοθεσία και την πολιτική, οδήγησαν στον πρώτο επαναπατρισμό κλεμμένων ελληνικών αρχαιοτήτων.

  • Media Wars

    Η ενημέρωση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης» (Ι.Ι Μάγερ)

    Αυτό είναι το μότο του μεγαλύτερου σωματείου δημοσιογράφων στην Ελλάδα. Έχει, όμως, ποτέ αποδειχθεί αληθινό; Τα Μ.Μ.Ε. συχνά ταυτίστηκαν με τα οικονομικά συμφέροντα και την πολιτική εξουσία, διαμορφώνοντας την κοινή γνώμη με τρόπο που να εκφράζει και να εξυπηρετεί το Κράτος και τα ιδιωτικά συμφέροντα.

    Πολλά Μ.Μ.Ε. και οι ιδιοκτήτες τους διατηρούν συμφέροντα σε άλλους τομείς της οικονομίας, απαξιώνοντας την έννοια της ανεξάρτητης και αμερόληπτης ενημέρωσης. Μολονότι δεν λείπουν μεμονωμένες προσπάθειες δημοσιογράφων να αντισταθούν σε αυτό το καθεστώς, η σημερινή κρίση αποκαλύπτει ένα τοπίο όπου οι, άλλοτε, «υπερδυνάμεις» των Μ.Μ.Ε. καταρρέουν, όχι μόνο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αλλά κυρίως λόγω του αμφιλεγόμενου τρόπου λειτουργίας τους τις τελευταίες δεκαετίας.

    Ο απολογισμός της τελευταίας διετίας περιλαμβάνει μαζικές απολύσεις εργαζομένων, περικοπές μισθών και επιδομάτων, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπέρασαν το 30%, καθώς και αναστολή λειτουργίας πολλών εντύπων.