Καλοι Γείτονες
To Kαστελόριζο ή Μεγίστη είναι ένα μικρό ακριτικό νησί του Ανατολικού Αιγαίου, λιγότερο από ενάμισι ναυτικό μίλι από τις ακτές της Τουρκίας και 72 ναυτικά μίλια ανατολικά της Ρόδου. Ο πληθυσμός του, σύμφωνα με επίσημες απογραφές, είναι κάτω από 500 άτομα.
Η ιστορία του νησιού φτάνει μέχρι και την προϊστορική εποχή, για την οποία υπάρχουν δείγματα ανεπτυγμένου πολιτισμού. Κατά τον Μεσαίωνα, αφού καταλήφθηκε από τους Ιωαννίτες ιππότες της Ρόδου, έγινε τόπος εξορίας. Εκείνη την περίοδο μετονομάστηκε σε ''Καστελόριζο'', παραφθορά του ιταλικού ''Κόκκινο Κάστρο''. Καθώς το Καστελόριζο περιήλθε υπό τουρκική κατοχή, σταδιακά γνώρισε σημαντική άνθιση στην εμπορική ναυτιλία. Μετά την Επανάσταση, το νησί υπήρξε διαφιλονικούμενο μεταξύ Γάλλων, Ιταλών και Άγγλων μέχρι την τελική ένωση με την Ελλάδα το 1947, μετά από πολλές λεηλασίες, μαζικές μεταναστεύσεις των κατοίκων αλλά και επιστροφές.
Σήμερα, το νησί βρίσκεται πάλι σε επίμαχη θέση στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, καθώς τα ζητήματα των παραβιάσεων των εναέριων και ναυτικών συνόρων και του καθορισμού της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο οριακό αυτό σημείο του Αιγαίου δημιουργούν ένα κλίμα προκλήσεων ανάμεσα στις δύο χώρες και την ανάγκη για διευθέτηση των διαφορών. Το Καστελόριζο, αιώνιο σύμβολο της Ελλάδας που συναντιέται με άλλους πολιτισμούς, αποτελεί πάλι το σημείο αναφοράς για τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων με την Τουρκία, ενώ ταυτόχρονα οι κάτοικοί του διαφυλάσσουν ακόμα την μακρόχρονη ιστορία του.