Crash
Η Ελλάδα, η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που χρειάστηκε να λάβει μεγάλο δάνειο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για να αποφύγει τη στάση πληρωμών του χρέους της, βρίσκεται σε ασφυκτικό κλοιό.
Η χώρα πασχίζει να ικανοποιήσει τις προϋποθέσεις που θέτουν οι δανειστές της, οι οποίοι απαιτούν περικοπές των δημόσιων δαπανών και εξάλειψη της διαφθοράς. Και, καθώς τα μέτρα γίνονται πιο σκληρά, αυξάνονται και τα ερωτήματα των Ελλήνων ως προς το ποιος ευθύνεται για την οικονομική κρίση. Ήταν το κράτος πρόνοιας υπερβολικά γενναιόδωρο; Οφείλεται απλά στο ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες και ανίκανοι; Φταίει για όλα η διαφθορά; Μήπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 ήταν μια οικονομική τρέλα; Και, από οικονομικής πλευράς, πρέπει η Ελλάδα να ακολουθήσει τις οδηγίες του ΔΝΤ και της Ε.Ε. και να δεχτεί το δάνειο, ή να εγκαταλείψει μια για πάντα το ευρώ;
Δύο πράγματα είναι σίγουρα. Από οικονομικής άποψης, η μετάβαση είναι επώδυνη και θα χρειαστούν κάποια χρόνια για να φανεί κάποιο όφελος. Ωστόσο, όσοι βιώνουν την περικοπή των συντάξεων και των μισθών τους, ως συνέπεια του δανεισμού και πασχίζουν να βγάλουν μήνα δε διαθέτουν αυτό το χρονικό περιθώριο.
Από πολιτικής άποψης, η κρίση έχει κάνει τους Έλληνες να χάσουν κάθε εμπιστοσύνη στους πολιτικούς, τους οποίους κατηγορούν, συχνά αδιακρίτως, για κλοπή δημοσίου χρήματος, δωροδοκία και φοροδιαφυγή.
Η διαφθορά μοιάζει να διαποτίζει κάθε επίπεδο της ζωής στη χώρα και οι Έλληνες φημίζεται πως αντέχουν στις αλλαγές. Αυτή η νέα δοκιμασία αντοχής, όμως, θα μπορούσε να έχει υψηλό αντίτιμο: πόσοι από τους νέους της χώρας θα την εγκαταλείψουν σε αναζήτηση καλύτερων ευκαιριών; Σε τι κατάσταση θα βρίσκονται οι Έλληνες όταν η κρίση θα έχει ξεπεραστεί;