facebook image

  • Μια φορά και έναν Καιρό

    Στις πλαγιές του Ψηλορείτη, κυνηγημένη από τον Κρόνο, η Ρέα γέννησε το Δία, που έμελλε να γίνει πατέρας θεών και ανθρώπων. Σε αυτά τα βραχώδη βουνά, όπου μόνο πρόβατα μπορούν να βοσκήσουν, βρήκαν καταφύγιο, ανά τους αιώνες, αντάρτες, επαναστάτες και άνθρωποι κάθε λογής που δεν υποτάχθηκαν σε κανέναν κατακτητή, Βενετό, Τούρκο ή Γερμανό. Κράτησαν τη δική τους γλώσσα, γεμάτη από λέξεις αρχαιοελληνικές, και γέννησαν μερικούς από τους σημαντικότερους μουσικούς της Κρήτης.

    Ο Γιάγκος, ένας μουσικός γεννημένος και μεγαλωμένος σ' αυτόν τον τόπο, μας συστήνει ένα διαφορετικό τρόπο ζωής, πιο κοντά στη φύση και την παράδοση. Έναν τρόπο ζωής που έχουμε χάσει στις μέρες μας, όπου οι τράπεζες και το χρήμα δεν καθορίζουν την ευτυχία. Οι μελωδίες του λαούτου του Γιάγκου μάς ταξιδεύουν σε εικόνες του χωριού, σε κρητικούς αρραβώνες και μυσταγωγικά φαγοπότια κάτω από το φως των κεριών. Σε αυτόν τον τόπο, η αλληλεγγύη, η αυτονομία και η αυτάρκεια είναι τα χρυσά συστατικά της ελευθερίας. «Χαρά στη μοίρα σας βουνά που χάρο δε φοβάστε».

  • Λοκάλ: Kαβαλάρηδες στην Καταιγίδα

    Περιπλανώμενοι στο τσιμεντένιο Αττικό λεκανοπέδιο, μια παρέα από τρελούς ποδηλάτες, χωρίς φρένα, διεκδικεί το δημόσιο χώρο της πόλης με τον οικολογικά συνειδητοποιημένο τρόπο της, DIY (Do It Yourself- Κάν'το μόνος σου). Μέσα από guerilla ταινίες, καυστικές δράσεις και βόλτες που κάνουν την αδρεναλίνη να χτυπάει κόκκινο, οι "Λόκαλ", γεμίζουν, με ελπίδες και προσδοκίες για μεγαλύτερη συμμετοχή των νέων ατόμων, την πόλη της Αθήνας. Μιας πόλη που καταρρέει και βρίσκεται στο έλεος όσων θέλουν να ξαναχτίσουν ή να γκρεμίσουν μια εποχή που είναι πια παρελθόν.

    Αυτήν ακριβώς τη στιγμή, οι "Λόκαλ", μια ομάδα από άτομα όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων, θεωρεί ως την καταλληλότερη για να μοιραστεί ένα κοινό όραμα για το μέλλον. Με κύριο χαρακτηριστικά τους την αυτό-οργάνωση και την αναζήτηση νέων τρόπων εξερεύνησης του δημόσιου χώρου, οι "Λόκαλ" είναι μία από τις πολλές νέες κοινότητες ανθρώπων που δεν προσβλέπουν πια στο κράτος και τους αξιωματούχους, και δεν είναι διατεθειμένοι να κάθονται αμέτοχοι στο περιθώριο. Ας ελπίσουμε ότι ανατέλλει μια νέα εποχή, όπου οι νέοι της χώρας, θα συμμετέχουν ενεργά στο περιβάλλον και την κοινωνία, αποκτώντας τα εφόδια για να επιβιώσουν στις δύσκολες στιγμές που έρχονται.

  • Free Smoking

    Το κάπνισμα είναι μία συνήθεια που οι άνθρωποι βρίσκουν εξίσου απολαυστική ή απεχθή. Στην Ελλάδα, εδώ και αιώνες, αποτελεί μια ένοχη απόλαυση, μια συνήθεια που συνδέεται άμεσα με τις παραδόσεις της χώρας και, ενδεχομένως, προσθέτει και μια νότα Ανατολής.

    Αλλά τι συμβαίνει όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίζει ότι το κάπνισμα δεν επηρεάζει μόνο τους ενεργούς καπνιστές, αλλά και τους παθητικούς; Έχει αποδειχθεί ότι το κάπνισμα προκαλεί σοβαρές ασθένειες, όπως καρκίνο.

    Τον Ιούλιο του 2009 εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, για πρώτη φορά ένας νόμος που επέβαλε κάποιους περιορισμούς στο κάπνισμα, αλλά πέρασε ουσιαστικά απαρατήρητος. Την 1η Σεπτέμβρη του 2010 επιβλήθηκε και πάλι νόμος, απαγορεύοντας ολοκληρωτικά το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους. Ωστόσο, στην Ελλάδα, όπως και στην Ισπανία, μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών νυχτερινών μαγαζιών και εστιατορίων επέλεξαν να τον αγνοήσουν, ισχυριζόμενοι ότι οι επιχειρήσεις τους βλάπτονται από αυτήν την απαγόρευση, εν καιρώ κρίσης, αλλά και ότι το κάπνισμα είναι ένα δικαίωμα που δεν πρέπει να παραβιαστεί.

    Τώρα, έχει ξεκινήσει μία 'καυτή' συζήτηση ανάμεσα σε καπνιστές και μη καπνιστές, προκαλώντας άλλη μία διαμάχη που προβληματίζει τους κατοίκους της χώρας και καθιστά τους νόμους ευάλωτους και αδύναμους.

  • 100+ To ελιξήριο της νέοτητας

    Η Ικαρία είναι ένα μικρό και απομονωμένο νησί του ανατολικού Αιγαίου, το οποίο από την αρχαιότητα αποτέλεσε καταφύγιο για 'απροσάρμοστους' αλλά επίσης και για έναν ασυνήθιστα υψηλό αριθμό αιωνόβιων ανθρώπων, οι οποίοι απολαμβάνουν τον καθαρό αέρα και την ξένοιαστη ζωή της. Ανέγγιχτη από την ανθρώπινη παρέμβαση, η Ικαρία αποτελεί σήμερα την τέλεια τοποθεσία για ηλικιωμένους που αναζητούν μια χαλαρή, αλλά γεμάτη ζωή, συνταξιοδότηση.

    Ο κύριος Σταμάτης Μωραΐτης, 103 ετών, ζει μαζί με τη γυναίκα του στην Ικαρία. Γεννήθηκε στις αρχές του πολυτάραχου 20ου αιώνα και έχει βιώσει πολέμους, αρρώστιες και ξενιτιά.

    Εγκατέλειψε το νησί του φεύγοντας με μια βάρκα, επιστρατεύτηκε κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και ύστερα μετανάστευσε στις ΗΠΑ, όπου έκανε οικογένεια και ξεκίνησε την επιχείρησή του. Πριν τριάντα χρόνια, όταν οι γιατροί τού διέγνωσαν καρκίνο του πνεύμονα, αποφάσισε να επιστρέψει στο νησί του με τη γυναίκα του Ελπινίκη, για να πεθάνει ήσυχα. Ωστόσο, ο ικαριώτικος αέρας, το φαγητό και το καλό κρασί του νησιού είχαν, όπως φαίνεται, διαφορετικά σχέδια για τον κύριο Σταμάτη, ο οποίος απολαμβάνει τη ζωή του έχοντας την ενέργεια ενός εφήβου.

  • Ερείπια

    Λίγοι πολιτισμοί έχουν γίνει αντικείμενο παγκόσμιου θαυμασμού όσο αυτοί που άνθησαν στην Αρχαία Ελλάδα. Η γενέτειρα της δημοκρατίας φιλοξενεί, επίσης, μερικά από τα πιο θαυμαστά έργα Τέχνης στον κόσμο, κάτι που την καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτη απέναντι σε αρχαιοκάπηλους. Διάφορα αντικείμενα της αρχαίας ελληνικής τέχνης έχουν αποκτηθεί παράνομα και έχουν καταλήξει στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των Metropolitan και JP Getty.

    Το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων είναι η τρίτη πιο κερδοφόρα παράνομη αγορά στον κόσμο, μετά το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων. Χρηματοδοτεί, επίσης, άλλες αμφιλεγόμενες δραστηριότητες. Το μαύρο εμπόριο περιλαμβάνει από τοπικές συμμορίες ληστών, μεγαλύτερες ομάδες αρχαιοκάπηλων και διεθνή δίκτυα, μέχρι και έμπορους και οίκους πλειστηριασμών στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Μέση Ανατολή και την Ασία.

    Με τη βοήθεια του ερευνητή δημοσιογράφου Νικόλα Ζηργάνου θα ρίξουμε φως στον τρόπο λειτουργίας αυτών των δικτύων και θα δούμε πώς η έρευνά του, μαζί με αυτή άλλων, καθώς και οι αλλαγές στη νομοθεσία και την πολιτική, οδήγησαν στον πρώτο επαναπατρισμό κλεμμένων ελληνικών αρχαιοτήτων.