facebook image

  • Kόκκινα Φανάρια: Γυναίκες προς Πώληση

    Η πορνεία έχει συνδεθεί στενά με τη σωματεμπορία. Το παράνομο εμπόριο ανθρώπων με στόχο τη σεξουαλική τους εκμετάλλευση, γνωστό ως σωματεμπορία ή trafficking, είναι η σημερινή μορφή της δουλείας. Στην Ελλάδα, το εμπόριο γυναικών αποτελεί μια πολύ κερδοφόρα επιχείρηση για παράνομα δίκτυα που ενθαρρύνουν γυναίκες, ιδίως μετανάστριες, να ταξιδέψουν σε μία χώρα ώστε να τις κρατήσουν αιχμάλωτες. Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σκληροί, οι γυναίκες εξωθούνται στην πορνεία ή τη βιομηχανία του σεξ από σωματέμπορους μέσα από ψεύτικες υποσχέσεις, σωματική κακοποίηση ή διάφορες μορφές εκβιασμού.

    αθώς η Ελλάδα αποτελεί σταυροδρόμι ηπείρων, φτάνουν σε αυτή γυναίκες-θύματα της σωματεμπορίας από πολλά διαφορετικά μέρη, όπως είναι η Αφρική, η Ασία ή η Ανατολική Ευρώπη. Αβοήθητα κορίτσια παγιδεύονται στην Αθήνα ή σε πόλεις της επαρχίας με ελάχιστες ελπίδες διαφυγής. Αν και υπάρχουν πολλές οργανώσεις που ασχολούνται με αυτό το φαινόμενο, είτε υποστηρίζοντας τα σωματικά και ψυχολογικά τραυματισμένα κορίτσια, είτε καταδιώκοντας τους διακινητές τους, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μεγάλο μέρος της ευθύνης φέρουν και οι πελάτες αυτής της βιομηχανίας. Διαπιστώνουμε ότι το ζήτημα της διακίνησης γυναικών που βρίσκονται σε μία ευάλωτη θέση βρίσκεται, ίσως, πολύ πιο κοντά σ' εμάς απ' ό,τι θα τολμούσαμε να σκεφτούμε.

  • Αναστενάρηδες

    Οι παραδόσεις στην Ελλάδα, επιβιώνουν παρά τον εκσυγχρονισμό της χώρας κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Βόρεια, στην περιοχή ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, διατηρείται, μέχρι τις μέρες μας, ένα πολύ ιδιαίτερο έθιμο: τα Αναστενάρια. Ένα τελετουργικό πυροβασίας που διεξάγεται στην ύπαιθρο προς τιμήν των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, την Άνοιξη, αλλά και σε εσωτερικό χώρο, στο πανηγύρι του Αγίου Αθανασίου, τον Ιανουάριο.

    Το έθιμο έφεραν, στο χωριό της Αγίας Ελένης, Έλληνες πρόσφυγες, από το Κωστί της νοτιοανατολικής Βουλγαρίας, μετά το διωγμό τους στον απόηχο των Βαλκανικών Πολέμων (1912-1913). Η φιλοξενία και η αγάπη των ντόπιων γι' αυτήν τη μυστικιστική παράδοση, μετέτρεψε αυτό το τελετουργικό σε πόλο έλξης επισκεπτών απ' όλη την Ελλάδα. Οι θαυματουργές ιδιότητες των Αγίων εικόνων δίνουν τη δύναμη στους μυημένους για να περπατήσουν μέσα από τη φωτιά, και η πίστη τους τούς προστατεύει από κάθε κακό.

  • Κρυφή Ημισέληνος

    Οι μουσουλμάνοι της Ελλάδας προέρχονται από πολλές διαφορετικές χώρες, ωστόσο έχουν ένα ισχυρό συνδετικό στοιχείο: τη θρησκεία τους.

    Υπολογίζεται ότι, μόνο στην Αθήνα, υπάρχουν περίπου 750.000 μουσουλμάνοι, αριθμός που έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία δέκα χρόνια. Επίσης, η Αθήνα είναι η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που δεν διαθέτει ούτε ένα τζαμί για την προσευχή των μουσουλμάνων πιστών. Γι' αυτό το λόγο συγκεντρώνονται σε διαφορετικά μέρη, από υπόγεια γκαράζ μέχρι άδειες αποθήκες.

    Πιο σημαντικό, όμως, πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη νεκροταφείου. Οι σωροί θάβονται είτε σε χριστιανικά νεκροταφεία, είτε μακριά από την Αθήνα, στην περιοχή της Θράκης, όπου υπάρχει μεγάλη κοινότητα Ελλήνων μουσουλμάνων. Διαφορετικά, στέλνονται πίσω στη χώρα καταγωγής τους, μια διαδικασία που απαιτεί πολύ χρόνο και χρήμα.

    Το ελληνικό κράτος έχει δώσει πολλές υποσχέσεις για τη δημιουργία τόσο ενός τζαμιού στο Βοτανικό όσο και νεκροταφείου στο Σχιστό, αναγνωρίζοντας τα θρησκευτικά δικαιώματα των μουσουλμάνων. Ωστόσο, πρόσφατες ξενοφοβικές τάσεις και έντονες εκδηλώσεις εθνικιστικής υπερηφάνειας έχουν καθυστερήσει τη διαδικασία, εντείνοντας το αίσθημα απελπισίας και προσδοκίας. Θα βρει τελικά η Ημισέληνος τη θέση της στην Αθήνα ή θα παραμείνει κρυμμένη στο σκοτάδι;

  • Λησμονημένοι: Oι Ρομά της Ελλάδας

    Οι Ρομά ζουν νομαδικά εδώ και αιώνες. Ο κόσμος τούς αποκαλεί τσιγγάνους. Διασκορπισμένοι στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, ο ιδιαίτερος τρόπος ζωής τους ξεχωρίζει στις περισσότερες χώρες που τους φιλοξενούν. Στην Ελλάδα, υπολογίζονται γύρω στους 200-300.000, αν και οι ίδιοι θεωρούν πως είναι περισσότεροι.

    Οι Ρομά δεν έχουν συγκεκριμένη θρησκεία. Ωστόσο, οι κοινές παραδόσεις και τα έθιμα τούς έχουν κρατήσει ενωμένους στο πέρασμα της ιστορίας. Γενικά, ανήκουν σε δύο κατηγορίες: αυτούς που έχουν εγκατασταθεί σε κάποιο τόπο και αυτούς που ακόμα περιπλανώνται νομαδικά. Οι περισσότεροι βγάζουν το ψωμί τους με το εμπόριο, τις αγροτικές δουλειές ή τη μουσική, βρίσκονται σε διαρκή κίνηση και μένουν στις παρυφές των μεγάλων πόλεων σε αυτοδιαχειριζόμενους οικισμούς.

    TΟι Ρομά πρέπει διαρκώς να αγωνίζονται ενάντια σε πολλά αρνητικά στερεότυπα που τους αποδίδονται, εντείνοντας την απροθυμία τους να ενταχθούν κοινωνικά. Πολλοί είναι οργανωμένοι σε ενώσεις (Ελληνική Ομοσπονδία), με περισσότερα από 300.000 εγγεγραμμένα μέλη, ενώ το 2006 δημιούργησαν ένα πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα με το όνομα «Ασπίδα Ρομ». Καθώς αυξάνονται οι καταγγελίες για παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους, οι Ρομά συνεχίζουν να αγωνίζονται για να επιβιώσουν και να διατηρήσουν ζωντανή την ταυτότητά τους σε μία κοινωνία που φαίνεται να τους έχει ξεχάσει. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί ένα νέο κύμα διωγμών από το Κράτος, σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ρουμανία, που πολλοί έχουν χαρακτηρίσει ως πογκρόμ.

  • Kickstarters

    Η Ελλάδα δεν είναι μία χώρα επιχειρηματιών. Η χώρα των οργισμένων αντικαπιταλιστικών διαμαρτυριών, όπου η περιουσία μοιάζει να είναι υπόθεση λίγων οικογενειών και ο πλούτος συνδέεται με τη διαφθορά, δε βλέπει με καλό μάτι όσους προθυμοποιούνται να διαθέσουν την ενέργεια και το χρήμα τους για να δημιουργήσουν νέες εταιρείες και να βγάλουν κέρδος από αυτές.

    Έχουμε συνηθίσει να ακούμε ιστορίες Ελλήνων που πέτυχαν στο εξωτερικό… και παρέμειναν στο εξωτερικό. Αυτό αποδεικνύει δύο πράγματα. Πρώτον, ότι οι Έλληνες είναι εξίσου ικανοί να πετύχουν όσο και οποιοσδήποτε άλλος. Δεύτερον, ότι ίσως το πρόβλημα να βρίσκεται εν οίκω. Ο μόνος τρόπος για να βγει η Ελλάδα από την παρούσα οικονομική κρίση είναι μέσα από μια μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα, καινοτομία και ώθηση. Ωστόσο, η καινοτομία δεν απορρέει μόνο από τις Τεχνολογίες της Πληροφορίας ή το λογισμικό, αλλά, μερικές φορές, και από το να διοχετεύσουμε τη φροντίδα μας και τη γνώση μας σε ό,τι μας περιβάλλει. Με αυτόν τον τρόπο, το παλιό μπορεί να αποδειχτεί καινούργιο.

    Εδώ και αιώνες, στο παλιό και βραχώδες έδαφος της Ελλάδας φυτρώνουν ελαιόδεντρα. Η Gaea είναι μία νέα εταιρεία που ανοίγει δρόμο στις διεθνείς αγορές, παρέχοντας τα καλύτερα προϊόντα ελιάς που έχει να προσφέρει η Ελλάδα.

    Ίσως, σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία, τα αγροτικά προϊόντα να μην εκφράζουν τις φανταχτερές, ταχύρυθμες και γεμάτες αίγλη εικόνες που σχετίζονται με την οικονομία του 21ου αιώνα, ωστόσο η μοναδική τους γεύση σαγηνεύει όλο τον πλανήτη.

    Η ουσία βρίσκεται στην ποιότητα.

    Oρισμένοι, όμως, άνθρωποι με πλήθος ευκαιριών στο εξωτερικό και πίστη στα οφέλη των ιδιωτικών εταιρειών είναι διατεθειμένοι να μείνουν. Ίσως να διακινδυνεύουν την αποτυχία, ωστόσο το κέρδος του να ζήσουν, να προκόψουν και να χτίσουν κάτι στην Ελλάδα αξίζει το ρίσκο. Ο Πάνος Πετρόπουλος το πέτυχε. Αυτός και ο συνέταιρός του πούλησαν την εφαρμογή Blind Type στο Google. Το ταξίδι τους από την Αθήνα στη Silicon Valley δεν ήταν συνηθισμένο. Ούτε και εύκολο. Το σύνθημα τους; «Αν μία χώρα χάσει τους πιο νέους και έξυπνους, πώς υποτίθεται ότι θα καταφέρει να προοδεύσει;»